Början till slutet för journalister med flera?

För många år sedan fick jag läsa en artikel som jag trodde var skriven av en människa. Visade sig att AI hade skrivit den. Fick sedan se flertalet andra liknande artiklar av diverse slag och bli både imponerad och lite rädd för vad som komma skall.
Inte alls rädd för AI för det den är utan mer rädd för vad tekniken kommer möjliggöra i framtiden och vad det innebär för ’arbetsmarknaden’.
AI är inte bättre än skaparen av den och än mer så inte bättre än den information / data den har att jobba med.
https://www.falukuriren.se/2023-01-10/microsoft-vill-storsatsa-pa-textrobot – TT via FK publicerade för några dagar sedan denna artikel.
Undrar om journalister världen över inser hur förödande detta är på sikt?

För mig personligen skulle en framtida värld med allt mindre mänsklig involvering på nyhetsredaktionerna knappast göra skillnad. Som framtiden här på bloggen kommer visa finns ingen som helst vilja till en öppen kommunikation från media gentemot mig.
Frågan alla bör ställa sig är dock, för att ta media som exempel: När nu en journalist eller ansvarig utgivare med förmodad mänsklighet på insidan åker hem från jobbet med visst dåligt samvete över bristen på objektivitet – för någonstans innerst inne vet många av människorna på redaktionerna att man bortser från information – hur mår en robot / AI? Precis, här finns inga känslor. Här finns inga visselblåsare och inga historier till någon man litar på. Det borde skrämma.
Den perfekta pusselbiten i ett kontrollsamhälle.

Att Microsoft har intresse att investera ytterligare 100 miljarder svenska kronor är knappast goda nyheter. https://openai.com/about/
Har hört vissa säga att Open AI är helt oberoende ekonomiskt men detta stämmer inte. Just Microsoft med flera har investerat pengar sen tidigare (länken).

Den som tror jag är ute och cyklar borde läsa på lite. Journalister med många fler branscher är under lupp för att vara utbytbara.

AI får mig att tänka på Big tech och i den industrin har vi massvis av folk som förlorar jobben i skrivande stund. Anledningarna är flera. Kanske ett ämne att expandera i framöver.

För att också klargöra början till slutet: Detta såg jag för många år sen, lätt 10-15 år sedan, så den resan har startat sen länge. Kanske är det nu så att tanken börjar penetrera mainstream.

Gör din egen research.
Tack för din tid.

Lämna en kommentar